Nylig kom nyhetssaken om at nordmenn kaster mest elektronisk og elektrisk (EE) avfall i verden: 28 kilo per. innbygger. Det kan hende det er riktig. Men Dagbladet og andre tar feil når de skriver at det "havner på søppeldynga". 80 % samles inn og resirkuleres. Ingen i Europa samler inn mer EE-avfall enn Norge. Resten av Europa samler kun inn ca. 1/3 av EE-avtallet og satte seg nylig som mål å nå 65 %. Og av alt som samles inn gjenvinnes hele 96 %, enten som energi (12 %) eller som metaller og plast som kan brukes om igjen (82 %).
Elretur AS er et landsdekkende, non-profit returselskap for innsamling, gjenvinning og miljøriktig håndtering av EE-avfall. Elretur drives nonprofit. Abelia eier 10 % av selskapet, som henter elektronisk avfall fra ca. 2.500 hentesteder i Norge, primært fra forhandlere av elektriske og elektroniske produkter og fra kommunale og interkommunale avfallsmottak.
Arve Aasmundseth, som representerer Abelia i Elreturs styre, holdt i januar et innlegg om selskapets satsing på forskning og utvikling på Europas største konferanse om EE-avfall i Salzburg. Det er en viktig satsing. Urban mining, røntgen for å identifisere sjeldne jordmetaller, gjenvinning av supermagneter, miljøgifter i mobiltelefoner, livsløpsanalyse av TVer, kjøleskap og mobiltelefoner er prosjekter som tidligere har fått støtte fra Elreturs miljøfond.
Nå har selskapet utlyst nye midler, med en ramme på kr. 450.000, og antydet temaer for nye forskningsprosjekter:
- Implementering av EUs reviderte WEEE-direktiv, der informasjonssikkerhet gjøres til et ansvar både for forhandlere og kommuner. Hvordan skal det ivaretas i praksis?
- Teknologiutvikling for bedre gjenvinning av elektronikkavfall.
- Personvern ved innsamling og gjenvinning av elektronikkavfall. Stadig flere dingser samler data og kommuniserer med hverandre. Hvilke personvernutfordringer det når dingsene blir ”avfall”?
Mer om Elretur og miljøfondet her.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar