fredag 6. juni 2014

Ledelse i ukjent terreng

I går var det årskonferanse i Abelia. Min første som leder. Jeg kjente virkelig på sommerfuglene i magen da jeg gikk på podiet for å ønske velkommen. Og ikke minst kjente jeg på hvor relevant temaet for konferansen - å lede i ukjent terreng - var for akkurat meg, med mine 95 dagers ansennitet i Abelia. 


For å ta konklusjonen først: Det ble en fantastisk dag - med 150 engasjerte deltakere og inspirerende, relevante, morsomme foredrag og mye food-for-thought å ta med hjem. Av "edutainer" Tor Haugnes fra BI, AFFs Arne Selvik, generalløytnant Robert Mood, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og HP-sjef Anita Krohn Traaseth. Til slutt hadde vi en paneldebatt med tre ledere i Abelia-bedrifter: Telenors Hilde Tonne, Even Fossen fra Brainwells og Halogens Lillian Olsen. En imponerende rekke mennesker med mye ukjent-terreng-erfaring som innfridde, nei, overgikk, forventningene.

Farlige ord: "Vi har alltid gjort det sånn"

Siri Nilsen åpnet dagen med "Alle snakker sant". Så gikk dagens fantastiske ordstyrer, Marianne Danielsen fra Engasjert Byrå, på scenen. Hun ba meg komme opp. Så snakket jeg litt om det jeg er opptatt av: Slik Jens Evensen la grunnlaget for olje- og gassvirksomheten i 1964, må grunnlaget for det vi skal leve av i 2064, legges nå. Verden endrer seg. Det viktigste dagens barn kan lære, er å lære å lære. Jeg hadde en powerpoint med de aller farligste ordene i språket: "Vi har alltid gjort det sånn". Om vi ikke evner å tenke nytt og annerledes, vil vi ikke møte vår tids største utfordringer - som klimaendringer - og ikke få på plass byggeklossene som trengs for det næringslivet neste generasjon skal leve av. Det var ikke slik at e-posten kom som resultat av at postbud måtte løpe fortere og fortere. Vi må tenke nytt. Og god ledelse handler om å fremme nytenking.


Tor Haugnes - som ble en YouTube-sensasjon med en BI-forelesning.

De som stiller spørsmål, som leter etter sprekker i veggen - de er på rett spor!

Så kom Tor Haugnes - som en orkan. Jeg har aldri opplevd ham før, men nå forstår jeg virkelig hvorfor han har rykte på seg som en genial formidler og er elsket av studentene på BI. Om du ikke har sett ham i aksjon, sørg for å gjøre det! 
- Vi tar fra barn læringsgleden på skolen. Hadde forholdene vært like ille i arbeidslivet, ville fagforeningene protestert, sa Haugnes. Han har helt rett. Frafall i videregående skole begynner ikke der, det begynner mye tidligere.
I tillegg utfordret Haugnes oss - og alle - til å ha mot, stille de vanskelige, store spørsmålene.
- De som evner å stille spørsmål ved det etablerte, de som leter etter sprekker i veggen - de er på rett spor, sa han.

Ledere trener de gale kroppsdelene

I ukjent terreng styres vi av automatiske tanker, basert på erfaringer, fordommer, illusjoner. Bruk tid på kritisk refleksjon. Oppfordringen er Arne Selviks.
- Ren intuisjon er bra om vi skal flykte fra løver, men ellers ikke. Sov på det!
Selvik har skrevet boka "Med ledelse på hjernen", der han blant annet skriver at ledere bør slutte med det meste av det de holder på med. Ikke fordi det er galt, men fordi det ikke virker.
Ledere burde bruke mer tid på det som er inne i hodet, magefølelsen og på hvordan de virker på andre, sa Selvik i går, og slo fast: Mange ledere trener feil kroppsdeler. Selvik mente rolige ledere, med dyp affektbevissthet vil bli etterspurte.
 
"You fight as you train"
 
Generalløytnant Robert Mood var nestemann ut. Han delte noen erfaringer fra FN-oppdrag i bl.a. Kosovo og Syria. "You fight as you train", slo Mood fast. Når norske soldater møtte fare på FN-oppdrag, gjorde de som de var opplært til å gjøre. Det satte dem i fare. På samme måte er det med oss alle: I kriser og når det virkelig gjelder, gjør vi det vi er vant til å gjøre.
Mood var også opptatt av at ord må følges opp med handling:
- Hvis du ikke vil følge opp med handling, ikke si det.
 

Marianne Danielsen og Jan Tore Sanner.

 
Fornying av offentlig sektor: Fra enkelte tiltak til kontinuerlig fornying
 
Kommunal- og moderniseringsminsiter Jan Tore Sanner avslørte at han er en ivrig tomatdyrker og påsto onde tunger vil ha det til at det skyldes han mener det rødgrønne passer best i hagen. I innlegget sitt slo han fast at modernisering av offentlig sektor tidligere har bestått av enkelte tiltak, ofte å legge ned eller omorganisere en etat, mens fornying nå må være kontinuerlig og gjennomgripende. Han var også opptatt av digitalisering - og erklærte at "unnskyldningens tid" er forbi i staten.
- Når det fleste lever sine liv på iPads, kan ikke det offentlige sende ut 125 millioner brev pr. post, sa Sanner, som sa han har to hovedprosjekter: Kommunereform og "fornying, forenkling og forbedring".
 
Hent energi fra og bruk tiden på de 13 % aktivt engasjerte
 
- Har ledelse egentlig endret seg så mye siden 1930? spurte HPs administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i begynnelsen av sitt foredrag, - Jeg er usikker. Hun viste til at verdiene som HPs gründere utviklet på 1930-tallet er like viktige, kanskje viktigere, i dag.
Traaseth viste også til undersøkelser om at 13 % av en organiasjons medarbeidere er "aktivt engasjerte", mens 20 % er "aktivt uengasjerte". Hun viste til et eksempel på en bedrift som hadde sin femte personalsak med en og samme medarbeider, der "problemet" nå var at vedkommende hadde klaget på en kollegas "bråkete genser".
- Sånn kan vi ikke ha det. Ledelsen må bruke tiden på de 13 prosentene, sa Traaseth. I endring trengs det energi, den kommer derfra. Og du må være ærlig om det som er vanskelig: Rake pucker!

Hilde Tonne (Telenor), Even Fossen (Brainwells) og Lillian Olsen (Halogen).
 
Om å gå seg vill i skogen som del av en plan
 
Dagens siste faglige innslag sto tre ledere i Abelia-bedrifter for. 
- Vi må bli ninjagode på problemer, slo Lillian Olsen, administrerende direktør i Halogen fast. Å løse problemer handler om å begynne i riktig ende, med "hva" og "for hvem", ikke om å stupe inn i "hvordan". Halogen, som driver med design, mapper problemer: - Vi går oss vill i skogen som del av en fast plan. Det går ikke an å gå inn det ukjente uten at du vet hvor du er, sa Olsen. Hun har helt rett, men jammen stryker mange på denne testen: Det finnes nok av eksempler på kostbare, fullstendig feilslåtte investeringer (ofte offentlige IT-investeringer), der "løsningen" ikke løser problemet.
 
Fra "Bare Even" til Chief Energy Officer
 
Even Fossen, gründer i Brainwells, delte noen gode og noen mindre gode erfaringer som leder.
- Der sto jeg en dag, uten jobben som hadde gitt meg identitet, og var bare Even.  
Det krever mot å være ydmyk. Fossen fortalte om veien oppover i næringslivet - og om veien ned og ut. Og om veien ut i ukjent terreng. Om å få ideen til et nytt selskap, som med endring og vekst med team og ledere. Even er selskapets "Chief Energy Officer" (CEO), hans kollega Kristine Maudal er "Chief Fun Officer (CFO).
 
Telenor: Scandinasian leadership
 
- Ingen endring i full harmoni, det er i disharmoni vi beveger oss fremover. Det var et av Hilde Tonnes budskap. Hun er konserndirektør i Telenor, og fortalte om selskapets vei fra statlig norsk monopolselskap til dagens globale konsern, som nylig ble valgt ut til å utvikle telecom i Myanmar, den siste "greenfield" i verden.
Vi er i mange land, men vi har en bedriftskultur på tvers, fortalte Tonne, og introduserte begrepet "Scandinasian". Nylig samlet Telenor sine 180 toppledere til utvikling av fire lederskapsverdier: Explore, empower, engage, execute.
- Det er vi stolte av - et tankskip som Telenor endrer seg ikke alltid like raskt, men når vi gjør det...
 
 
Som sagt: Utrolig mye å tenke på. For meg. Og forhåpentligvis for de andre deltakerne. Hva er min ledelse? Hva er mitt ukjente terreng? Hvor skal jeg begynne: Med hva, for hvem - eller rett på hvordan?
 
Klokken 18 gikk vi inn for landing. Jeg forsøkte å oppsummere inntrykkene fra dagen, takket dem i Abelia som hadde arrangert (hurra for dem!) og Marianne for fantastisk gjennomføring av ordstyrerjobben. Så var det sommerfest. Nå fordøyer jeg og gleder meg til neste år.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar